vrijdag 8 juli 2016

Hartkloppingen en kortademigheid bij een opgezette buik.

Het is gelukkig alweer even geleden dat het zo extreem was, maar iedereen met PDS weet ondertussen wel dat ze te maken hebben met af en toe of regelmatig een opgeblazen buik. Het is alles behalve een prettig gevoel. In principe weet iedereen wel een beetje waar het vandaan komt. Ik heb er in het verleden wel eens over geschreven waardoor het komt. Toch wanneer men dat wil kan het altijd wel weer eens herhalen.

Gewoon opgezette buik.

Een paar maanden geleden had verschillende keren zo'n ontzettende opgezette buik dat ik er gewoon hartkloppingen van kreeg. Ik kan ook zeggen dat ik dit niet echt een prettige ervaring vind.
Ik noem deze momenten ook wel de momenten waarop mijn buik extreem opgezet is, waardoor het zelfs meer wordt dan dat het in de weg zit. Voor mij is een normale opgezette buik erg vervelend. Het doet pijn en het zit behoorlijk in de weg. Mijn broek moet ik dan open doen omdat deze te strak gaat zitten en soms het zelfs zodat ik een trainingsbroek aan moet trekken. Dit is de opgezette buik die ik regelmatig heb. Ik heb hier gewoon moeten leren leven en ik vind dat op het moment prima. Ik nu hoe ik zelf goed mee overweg kan en daardoor ben ik er ook niet door gekweld.


Extreem opgezette buik.

Zoals ik al aangaf, had ik een paar maanden geleden verschillende keren zo'n opgezette buik, dat het gewoon niet meer te negeren is. Het is zo erg dat ik er veel pijn van heb en dat ik daardoor ook hartkloppingen van heb. Dit valt voor mij onder de extreem opgezette buik, omdat ik er dan letterlijk helemaal uit lig. Mijn buik is dan zo opgezet dat ik er niet eens fatsoenlijk kan zitten. Ik moet dan zelfs gewoon half gaan liggen op de bank of soms helemaal bij gaan liggen.
Misschien dat je je afvraagt waarom het dan zo extreem is en dat zal ik je nu proberen uit te leggen.

Bij een gewone opgezette buik voel je inderdaad je buik en misschien ook wel je maag. Het drukt allemaal tegen je buikwand aan en je darmen en je maag komen dichter tegen elkaar aan te zitten omdat het uitgezet is. Dit breng pijn met zich mee, wat dus ook niet zo vreemd is.
Bij een extreme opgezette buik heb je in eerste instantie het zelfde als bij de gewone opgezette buik, maar wordt het nog een stuk erger. Wanneer je darmen en je maag uitzetten, vraagt dat extra ruimte. Zie het maar als een ballon die je opblaast. Die neemt hoe meer lucht je erin blaast meer ruimte in beslag en dat is dus ook met onze darmen en maag zo. Alles gaat tegen elkaar aandrukken en dat zorgt voor spanning en dat doet pijn. Nu gaan we een stapje verder.
Nu zijn de darmen en de maag al zo ver uitgezet dat ze zo tegen elkaar aangedrukt zijn en verder geen kant meer op kunnen. Op dat moment zet alles nog eens een stukje verder uit, maar de ruimte in je buik is al helemaal bezet. Toch moet er iets gebeuren, want de lucht die je darmen en maag laten opzetten moet ergens heen. Omdat er in de buik geen plaats meer is, wordt de heleboel naar boven gedrukt. Je maag wordt door de darmen omhoog geduwd en komt in de verdrukking te zitten omdat het tegen je longen aan gaat duwen. Je darmen komen ook een stukje hoger te liggen en zit de boel niet echt meer zoals het hoort.
Doordat je maag tegen je longen aanzit, kunnen je longen weer minder uitzetten om lucht binnen te kunnen halen. Je lichaam krijgt ineens veel minder zuurstof binnen dan dat het normaal binnen krijgt en dat heeft weer zo z'n uitwerking op je bloedsomloop en je hart. Doordat je minder zuurstof binnen krijgt, moet je hart ineens veel harder gaan werken om het zuurstof wat je lichaam wel binnen krijgt rond te pompen. Dan heb ik nog eens gezegd dat je ook last krijgt van kortademigheid. Je longen kunnen niet zover uitzetten en om toch te zorgen dat je aan je zuurstof gehalte komt die je nodig hebt, ga je sneller ademen.

Dus bij een extreem opgezette buik heb je dus niet alleen maar pijn, maar krijg je een aantal vervelende factoren erbij. Dus als je je afgevraagd hebt waarom je hartkloppingen hebt en kortademig bent, dan is het misschien nu een stukje duidelijk. Natuurlijk bedoel ik dan wel de mensen die zelf ook PDS hebben.

Zoals ik al wel vaker heb gezegd ben ik geen arts of medisch specialist. Alles wat ik schrijf is uit ervaring of is door een voor mij logische redenatie.

Ik hoop dat ik voor sommige mensen wat duidelijk heb kunnen verschaffen.

Heb je vragen en of opmerkingen?
Plaats dan een reactie of stuur een mailtje naar info@alandavis.nl

Voor meer informatie over PDS, ga dan naar http://www.pdsb.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten