donderdag 21 juli 2016

Wat doet de warmte met PDS en vermoeidheid?

De afgelopen dagen was het behoorlijk warm hier in ons kleine landje en ik moet zeggen dat het er ineens goed inhakte. Weken van heerlijke temperaturen van rond de 20 graden en ineens schoot de temperatuur omhoog naar boven de 25 graden. Al vanaf de eerste dag was het in in Bergen op Zoom en omgeving al gelijk 30 graden. Een verschil van zeker 10 graden waar het lichaam niet geleidelijk aan heeft kunnen wennen. Ik zelf ben geen grote fan van zulke hoge temperaturen en ik kan er ook niet zo heel goed tegen. Aangezien ik dus PDS heb en chronische vermoeidheid, had die warmte daar zeker invloed op.

Wat voor effect heeft de hoge temperatuur voor effect op mijn PDS?

Zodra het tegen de 30 graden aan gaat lopen, ga ik dat gelijk merken aan m'n buik en dat kan per keer heel erg verschillend zijn. De ene keer reageer ik er beter op dan de andere keer. Afgelopen dagen had ik het gevoel alsof er iets branderigs in m'n buik zat en vandaag had ik het gevoel alsof ik gewoon vol zat en daarbij een licht gevoel van misselijkheid. Doordat vol gevoel had ik nou niet bepaald honger en dus zo goed als geen eetlust. Ik heb mezelf dus min of meer gewoon een beetje moeten dwingen om wat te eten. Drinken ging daarentegen wel een stuk beter, maar ik moest daarbij wel uitkijken dat ik niet gelijk hele glazen water leeg dronk. Als het even kon moest ik gewoon rustig drinken en dat valt niet mee als je dorst heb. Doordat ik misselijk was, had ik rond het avondeten geen honger en had ik eerder de behoefte om even op bed te gaan liggen en dat heb ik dus ook gedaan. Na een uurtje liggen, was de misselijkheid al een aardig eindje gezakt en kon ik daardoor toch een beetje eten. Zo is het effect op m'n buik geweest de afgelopen dagen, maar ik heb het ook wel een anders mee gemaakt.
Zo is het ook wel eens voorgekomen dat ik heel veel pijn kreeg door de warmte en dat is een moment waarop ik dus niet meer wist hoe ik me moest voelen. Ook is het wel eens voorgekomen dat m'n darmen zo van slag af raakten dat ik er diaree van kreeg en ook dat gaat gepaard met een beetje pijn door krampen.
Wat kun je eraan doen?
In mijn geval was het over het algemeen mezelf rustig houden en gewoon letterlijk niet teveel doen. Ik houd me dan bezig met een beetje tv kijken of door wat te gaan lezen en als het moet wat te gaan slapen. Voor de stoelgang gebruik ik Metamucil en dat is een bulkvormer. Het zorgt ervoor dat de ontlasting erg zacht wordt, waardoor ik gewoon naar de wc kan. Het is ook nog eens zo dat ik Metamucil gebruik wanneer ik diaree heb. In dat geval help Metamucil zoveel mogelijk vocht vast te houden, waardoor het niet meer zo'n waterige diaree is.
Verder kun je kijken of je middelen kunt gebruiken die vrij te krijgen zijn bij apotheek of drogist om de diaree te stoppen of te verminderen. Voor de pijn is het echt een gevalletje gewoon zoals ik je gemak houden.


Wat voor effect heeft de hoge temperatuur op mijn chronische vermoeidheid?

Heel veel mensen die PDS hebben ervaren vaak ook erge vermoeidheid, maar bij komt er ook nog eens de chronische vermoeidheid om de hoek kijken.
Nou zorgen hoge temperaturen ook bij gezonde mensen dat ze sneller moe zijn en dat komt omdat we niet gewend zijn aan die temperaturen. In principe is het gewoon zo dat ieder mens zich aan moet passen aan de warmte zoals afgelopen dagen. Maar als je PDS hebt kan de warmte net iets meer effect hebben op het lichaam. Als men al vermoeid is, zal die vaak zwaarder zijn dan normaal. Je voelt je waarschijnlijk nog lamlendiger dan normaal. Ook als je al sneller vermoeid raakt door PDS, dan zal het met hoge temperaturen wel nog sneller zijn dan dat het normaal het geval is. Het enige wat je daaraan kunt doen is om jezelf zo rustig mogelijk te houden of als je toch dingen moet doen om die zo rustig mogelijk doen.
Ik had de eerste dag het gevoel alsof mijn lijf 10 keer zo zwaar aanvoelde. Het was op een gegeven moment zo erg dat ik gewoon niets meer kon als gaan liggen en te gaan slapen. Ik moet ook zeggen dat ik de eerste dag van de warmte heel wat uurtjes geslapen heb, maar dan wel met een ventilator aan en gericht op m'n lijf. De dagen daarna was het iets minder erg, maar toch nog zo dat ik er behoorlijk last van had. Zo ben ik heel snel moe en daarmee dus heel veel sneller dan normaal gesproken. Ik kan zeggen dat ik me daar totaal niet prettig bij voelde. Mijn benen tintelde af en toe gewoon van vermoeidheid en dat had ik toen ik alleen PDS had niet mee gemaakt. Vermoeidheid is echt iets waar je eigenlijk niks tegen kunt doen als alleen maar rustig zitten of gaan liggen en eventueel erbij slapen. Jammer genoeg hebben ze nog geen geneesmiddel tegen extreme vermoeidheid, want als die er wel was hadden wel er geen last.

PDS en vermoeidheid zijn zo goed als onafscheidelijk en het enige vervelende is om er zo goed mogelijk mee te leren omgaan. Acceptatie is de eerste stap en als je dingen accepteert dat ze er zijn of omdat ze gebeuren, dan zul je merken dat het vanzelf makkelijk gaat. Ook ik heb het moeten leren en het is me echt niet zomaar in een maand gelukt. Ik heb er zelf ook heel wat jaren over gedaan om het te kunnen accepteren. Ook dingen die naderhand gebeuren accepteer ik nu ook eigenlijk zo goed als gelijk.

Ik ben geen arts of specialist, maar spreek meer uit ervaring. Tips of adviezen zijn dus ook uit ervaring en wat voor de een wel werkt, hoeft voor een ander niet te werken.

Meer over PDS, ga dan naar http://www.pdsb.nl

Voor wie het leuk vind, heb ik een Facebookpagina https://www.facebook.com/levendmetbeperking/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten