zaterdag 5 maart 2011

Opgeblazen gevoel, gasvorming (PDS)

Het is heel vervelend om een opgeblazen gevoel te hebben in je buik.
Je hele buik staat dan strak en is gevoelig en daardoor kan het ook pijn doen.
Iedereen kent het gevoel wel van een opgeblazen gevoel bijvoorbeeld na het eten, maar als je PDS hebt kun je er vaker last van hebben.

Wat is dat nu eigenlijk een opgeblazen gevoel en komt het eigenlijk?
Een opgeblazen gevoel in je buik is eigenlijk niet meer dan dat je een heleboel lucht in je maagdarmkanaal hebt zitten.
Dan is er de vraag, hoe komt het dat iemand een opgeblazen gevoel krijgt of heeft?
Hierbij kun je aan een paar dingen denken en hierbij kun je denken aan het nuttigen van eten en drinken, roken van tabak en dan heb je ook nog gasvorming.

Eten en drinken.
Als te snel eet omdat je haast hebt of gewoon erg honger hebt, dan hap en slik je ongemerkt lucht mee naar binnen. Die lucht kan nergens heen dus het gaat zich ophopen in je maag en darmen.
Met eten en drinken is eigenlijk het beste dat je daar even je gemak of de tijd voor neemt.
Drinken doe het rustig aan en niet te snel, want dat kan de kans op een opgeblazen gevoel vergroten.
Koolzuur houdende drank is in ieder geval al uit den boze, dat moet gewoon laten staan als je PDS hebt.
Als je koolzuur drinkt is de kans op een opgeblazen gevoel helemaal groot en het kan al langer duren voordat je van je opgeblazen gevoel af bent.
Aan de manier van drinken wordt vaak niet gedacht, omdat het een vanzelfsprekend iets is wat je doen en dat elke dag weer.
Als je nu iets gaat drinken en je hebt heel erg dorst, dan moet je maar eens opletten hoe je het opdrinkt.
Vaak als je dorst hebt drink je snel, maar probeer dan eens iets rustiger te drinken door slok voor slok te drinken en bij iedere slok geen lucht mee te happen.
Eten is eigenlijk ook iets wat je lekker op je gemak moet doen en niet te gehaast.
Als je te gehaast eet, dan kauw je je eten vaak niet goed en je slikt je eten te snel door en daardoor ongemerkt ook een hoop lucht.
In het verleden heb ik mezelf behoorlijk vaak op de vingers moeten tikken, omdat ik te snel at en daardoor vaak een opgeblazen gevoel had en daardoor ook vaak een heel vol gevoel.
Je kunt een opgeblazen gevoel ook samen hebben met een vol gevoel, want dat kan best goed samen hangen en toch zeker na het eten.
Wanneer je eet begint er een heel proces van eten en het verwerken van het eten en de daarbij horende signalen. Als je gaat eten dan geeft je maag aan je hersenen door wanneer hij vol zit.
Als je te snel eet, dan eet je al gauw te veel. Je maag heeft even de tijd nodig om door te geven dat je vol zit en vaal bij te snel eten, dan zit je maag al gauw te vol voordat je hersenen het signaal krijgt dat de maag vol zit.
Daarom is het verstandig om even de tijd te nemen om lekker rustig te eten.
Rustig eten is heel bewust met eten bezig zijn, door eerst elke hap goed te kauwen en dan pas door slikken. Als je rustig eet, dan kan je maag precies de juiste signalen doorgeven en gaat het meestal ook goed synchrone met wat je doet.
Als je rustig eet en je maag raakt vol dan weet je ook dat je bijna vol zit of genoeg hebt.
Op die manier eet je niet gauw te veel en is de kans op een opgeblazen gevoel ook veel kleiner.

Roken van tabak.
Roken is ook een manier waarop je lucht naar binnen hapt en in slikt en dat doe je eigenlijk bij elke trek die neem van een sigaret. Roken is een geforceerde manier van rook inhaleren, meer daarbij lucht, tenminste zo denk ik erover. Dus ook bij roken is het geval je slikt lucht in en dat kan weer nergens heen en dat hoopt zich dan ook weer op in je maag en darmen.
Roken is zoals iedereen weet al niet gezond voor een mens en mensen met PDS zijn er nog een stukje gevoeliger voor en dan met name in de maagdarmkanaal.
Dus als je rookt, dan kan ik alleen maar zeggen probeer te stoppen dat is veel beter.

Gasvorming.
Gasvorming kan ontstaan door de hierboven al besproken oorzaken en dat hangt een klein beetje samen.
Dan heb je ook nog gasvorming door het verteringsproces binnen in je maagdarmkanaal.
Zoals iedereen weet, wordt het eten van je maag door gevoerd naar je darmen en in je darmen wordt het eten dan verwerkt en verteerd.
Bij bepaalde voedingsstoffen is het algemeen bekend dat ze gasvorming kunnen veroorzaken.
Hierbij kun je denken aan koolsoorten kruiden en bij sommige menen lactose.
Mensen met PDS moeten daarom alle koolsoorten en bepaalde kruiden dus eigenlijk altijd laten staan, omdat deze mensen al gevoeligere darmen hebben en omdat het maagdarmkanaal als niet helemaal meer werkt zoals we zouden willen.
Ook uien kunnen leiden tot gasvorming, maar dat wil niet zeggen dat geen enkele PDS-patiënt ze niet kan eten. Sommige PDS-patiënten kunnen uien wel eten en sommige dus ook weer niet.
Soms hangt het ook af of iemand met PDS ui kan eten doordat hun darmen een periode hebben waarop ze bepaalde dingen goed kunnen verdragen.
Gasvorming door eten, heeft veelal met het verteringsproces te maken.
Koolsoorten zijn best moeilijk te verteren en voor iemand met PDS kan dat nog iets lastiger zijn.
Overigens moet ik er wel bij zeggen dat het bij iedere persoon verschillend kan zijn wat kool doet als men het eet en ook het soort kool kan daarbij uitmaken.
Het maakt ook uit hoe je de kool eet, want als je de kool rauw of gebakken eet geeft dat meestal minder gasvorming dan bij gekookte kool. Bloemkool en broccoli geeft meestal geen problemen tot gasvorming. 
Bij het verteringsproces komen er gassen vrij en die kunnen nergens heen en die gaan tegen je darmwand aan zitten duwen. Hoe meer gassen er in je darmen terecht komen meer je het gevoel krijgt dat je opgeblazen bent. Soms kun je merken dat je gasvorming hebt, doordat je behoorlijk veel geborrel hoort in je buik en dat zijn dan gasbellen die door je darmen heen stromen.
Omdat het maagdarmkanaal van iemand met PDS gevoeliger is, kan een opgeblazen gevoel al heel snel vervelend worden en nog erger is dat het op een gegeven moment heel erg pijn kan gaan doen.
Doordat de gassen of gasbellen tegen je darmwand aanduwen veroorzaakt dat pijn en hoe meer gassen in je darmen hoe meer druk erop de darmwand komt.
Bij PDS-patiënten worden de gassen over het algemeen al moeilijk afgevoerd en daardoor is het voor ons al gauw te veel gas in de darmen.
Omdat de gassen al moeilijk afgevoerd wordt door PDS-patiënten, kan het wel eens zo erg worden dat je maag door de druk van de gassen omhoog geduwd wordt.
Als de maag omhoog geduwd wordt door al die gassen, dan drukt dat al gauw tegen je longen aan waardoor je een benauwd gevoel krijgt en daardoor ook wat kort ademig wordt.
Dit is een heel erg vervelend gevoel, maar het kan geen kwaad. Dus als je dit wel eens voelt hoef je je er geen zorgen over te maken.

Als je gasvorming en een opgeblazen gevoel hebt, dan kan op een gegeven moment zover komen dat het over gaan in winderigheid.
Wanneer je winderig begint te worden doordat je last hebt van gasvorming of een opgeblazen gevoel, houd ze dan niet op, maar laat dan maar lekker waaien en het lucht bovendien nog lekker op ook.
Als je ze op gaat houden, dan kun je het opgeblazen gevoel nog eens gaan versterken.
Bovendien is het niet goed om je winden op te houden, het is niet voor niks dat je lichaam ze eruit gooit.
Blijf je nu te lang met een opgeblazen gevoel zitten of heb je te lang van winderigheid, dan zijn er middelen verkrijgbaar die je kunnen helpen om van het opgeblazen gevoel of winderigheid af te komen.

Voor meer informatie over PDS, kijk dan eens op www.pdsb.nl
Heb je persoonlijke vragen aan mij, dan zijn die ook van harte welkom.

2 opmerkingen:

  1. Bedankt voor het artikel. Puntje van kritiek. Ik ben gelukkig nog steeds (4 jaar) ex roker. Je haalt bij het inhaleren van rook lucht in je longen, en je slikt dus geen rook in (via je slokdarm). Het feit is dat roken slecht blijft, maar je slikt het dus zeker niet in.

    Dank

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toch merk ik als ik gerookt heb dat ik dan sneller naar de wc moet.. Gister had ik niet gerookt en toen had ik nergens last van. Vanmorgen wel en ik moest gelijk naar de wc en mn ontlasting zag er weer zo korrelig uit.. en weer veel lucht.. Dus ja zeg t maar.

    BeantwoordenVerwijderen