zaterdag 6 augustus 2011

Pijnbestrijding.

Zoals iedereen weet is pijn niet en fijn en is dat het laatste wat we willen hebben.
Met pijn valt niet altijd even makkelijk mee te leven, maar soms wordt er wel eens gezegd leer er maar mee leven en dat is toch een flinke domper.

Zoals ik de laatste tijd al meerdere malen heb geschreven ging het me de laatste maanden al niet echt lekker en heb ik gewoon ontzettend veel pijn gehad.
Na een CT-scan kon de specialist me nog steeds niets meer vertellen, want er was niks verontrustends te zien op de scan en dat is natuurlijk wel goed.
Op zo'n moment heb je wel een beetje een dubbel gevoel, want aan de ene kant hoop je dat ze wat vinden zodat ze er wat aan kunnen doen en aan de andere kan is het ook wel fijn dat je weet dat er niks ergs is. met je buik.
Omdat er dus niks te vinden is, heeft de specialist een pijnstiller voorgeschreven en die heb ik nu een paar weken gebruikt.
Het medicijn wat ze voorgeschreven had was Tramadol 50mg en dat is een behoorlijke zware pijnstiller.
Dit is iets wat je ook niet zomaar krijgt van een arts, maar waarschijnlijk alleen maar als je last hebt van chronische pijn waar je niet vanaf komt.
Nu kan de dosis eventueel nog verhoogd worden en dat is wat ik de laatste week eigenlijk wel heel graag wilde.
In het begin hielp de pijnstiller nog wel enigszins, maar de pijn is de laatste 2 weken erger geworden.
Omdat de pijn erger is geworden, was de dosis die ik gebruikte niet meer toereikend.
Afgelopen vrijdag ben ik bij de huisarts geweest en heb het er met hem nog eens over gehad en die snapte het wel waarom ik een hogere dosis wilde.
Nu kwam hij zelfs nog met een ander idee en dat zou overeen komen met de pijnstiller die ik nu gebruikte alleen was het zelfs een stukje sterker.
Hij kwam met pijnstillers in de vorm van een pleister en die zorgt ervoor dat er elk uur een aantal mg per uur afgegeven wordt.
De pleister die ik gekregen heb was er een die 5mg per uur af geeft en dat gebeurd door afgifte via de huid.
Met deze manier van pijnstilling zou ik geen pillen meer hoeven te slikken en kan ik de pleister 7 dagen laten zitten.
Het geneesmiddel in de vorm van een pleister heet Butrans en ook die heb je in verschillende sterktes.
Tramadol en Butrans zijn pijnstillers die onder de opiumsoorten vallen en daarom zijn het niet zomaar pijnstillers die onder de normale pijnstillers vallen.
Zelfs als je op vakantie gaat, dan moet je een verklaring aanvragen en met die verklaring kun je dan aantonen dat je de opiumsoorten voor medicijngebruik hebt.

Nou ja in ieder geval zou die pleister sterker zijn dan de Tramadol die ik slikte en daarom heeft de huisarts een pleister voorgeschreven om te proberen.
Nu heb ik de pleister een dag op mijn lijf zitten, maar ik kan nog niet echt zeggen dat het werkt.
Vanmorgen had ik weer zoveel pijn dat ik er gek van werd en daarom had ik de huisartsenpost gebeld met de vraag of ik bij de pleister toch niet nog van die Tramadol erbij mocht slikken.
Van de huisartsenpost vertelde ze me dat ik pas na 24 uur kon zeggen of dat de pleister zou werken en om dat te overbruggen mocht ik de Tramadol  er vandaag en morgen nog bij slikken.
Vandaag mocht ik er dan nog 2 bij slikken verspreid over de dag en morgen mag ik er dan nog eentje en dan zou de pleister zijn werk goed moeten doen.
In dit geval ben ik heel erg benieuwd en moet ik het dus nog even afwachten en als het dan niet werkt, dan ga ik maandag dus weer naar de huisarts en die zal het dan waarschijnlijk wel weer verhogen.

De pijn die ik heb, komt waarschijnlijk van de verklevingen die ik heb in m'n buik en aan verklevingen valt niet zoveel te doen.
Je zou verklevingen kunnen opereren, maar daarbij heb je de kans dat verklevingen erger kunnen worden en daarom is het niet echt een optie die je zomaar zou moeten pakken.
Omdat ik dus die pijn heb en niet meer met de normale pijnstillers te onderdrukken zijn, valt het nu dus op pijnstillers die morfine-achtig zijn.
Ik had ook nooit kunnen denken dat ik ooit aan dit soort pijnstillers zou komen te staan en daarbij ben ik geen persoon die graag medicijnen tot zich neemt.
Maar in dit geval heb je dus de keuze, je neemt geen medicijnen en je hebt heel veel pijn en je hebt een mindere kwaliteit van leven of je neemt wel medicijnen en je hebt geen pijn meer en je hebt ook meer kwaliteit van leven.
Nou in dit geval staat de keuze al gewoon vast en neem ik dus de pijnstiller zodat ik wat meer kan leven en genieten van het leven.
Nu is het bij mij gewoon nog even zoeken naar de juiste dosis om te zorgen dat ik echt van de pijn af ben.

Nu ik deze zware pijnstillers heb, stelde ik de huisarts ook de vraag hoe lang ik ze moest gebruiken.
Daarop zei hij heel simpel, zolang als dat nodig is.
Nou ja we zullen zien, maar in mijn mening zou ik bijna gaan denken dat ik er dus niet vanaf kom.
Om eerlijk te zijn zeg ik er ook bij dat ik niet happig ben op deze zware pijnstillers, maar zoals ik al eerder zei, om met pijn te moeten leven is ook geen leven en in dat geval dan maar zware pijnstillers.
Als het met de gewone pijnstillers nog had gekund, dan had ik die zeker nog gebruikt.

In mijn geval, ik het PDS en ik heb daarbij ook nog eens behoorlijke verklevingen en dat werkt dan ook nog eens lekker tegen elkaar in.
PDS is iets chronisch en kom ik er dus gewoon niet meer vanaf.
Verklevingen die heb ik overgehouden omdat ik dus ooit geopereerd ben aan m'n buik en verklevingen zijn littekenweefsels die zijn gaan verkleven aan m'n darmen en aan m'n buikwand.
In dit geval kun je zeggen dat het ook iets chronisch is, omdat ik er dus nooit meer vanaf kom.
PDS veroorzaakt heel veel pijn bij mij, maar ook die verklevingen zorgen voor heel veel pijn en ik denk dat de verklevingen de laatste tijd de grote boosdoener is geweest.
Daarbij kunnen die verklevingen ook mijn PDS klachten oproepen of verergeren.
Ook kan het zijn dat als mijn darmen door PDS te overactief zijn weer last veroorzaken en pijn veroorzaken en dat zal misschien dan ook wel weer eens versterkt kunnen worden door die verklevingen.
Het is gewoon zo dat het mekaar lekker in de weg zit en elkaar soms lekker tegen kan werken.
Jammer genoeg zal ik het er gewoon mee moeten doen en zal ik er ook het beste van moeten zien te maken.
Gelukkig ben ik de laatste jaren best wel positief ingesteld en zal ik zoveel mogelijk proberen te genieten van het leven met alles wat daarbij komt kijken.
Mocht het dan een keer niet zo lekker gaan, dan probeer ik daar toch ook weer het positieven uit te halen.

Ik hoop gauw dat ik snel weer een beetje lekkerder kan gaan leven en weer wat dingen kan gaan ondernemen zonder pijn, maar daar moet ik toch even afwachten welke sterkte pijnstiller daarvoor geschikt is.

Wil je meer informatie over PDS en weet je niet zo goed waar je terecht kunt, ga dan eens naar www.pdsb.nl. Tevens kun je je daar registreren om lid te worden en dat is zeker de moeite waard.

1 opmerking: